donderdag 6 maart 2014

Walvissen spotten

Wat is dat toch met mensen? Het fototoestel dat het grootste deel van het jaar onaangeroerd in de kast ligt, komt bij elke vakantie steevast weer te voorschijn. Volstaat gedurende het dagelijks leven meestal de camera van de mobiele telefoon, tijdens de vakantie moet de camera met 16 megapixels en 30x zoom toch echt mee. Dan volstaat een doorsnee camera niet langer. Gelukkig worden ook die camera’s almaar kleiner. Toch zie je menig toerist stoeien met fototassen, lenzen en statieven. Terwijl het hele gezin al lang toe is aan een volgende attractie moet er nog geposeerd worden om het moment voor altijd vast te leggen. Zoon en dochter hebben hun foto allang geplaatst op Facebook en bekijken de eerste ‘likes’ en reacties, terwijl vader nog aan het zoeken is naar de functie voor zelfontspanning. 
 
Een foto hoeft tegenwoordig niet in één keer goed te zijn. In dit digitale tijdperk knipt men er lustig op los om vervolgens tot de conclusie te komen dat de eerste foto van de Eiffeltoren de mooiste was, de overige 23 hadden eigenlijk niet meer gehoeven. Kennissen, familie en vrienden kun je al lang niet meer enthousiast krijgen om de 276 foto’s te bekijken die het weekendje Parijs hebben opgeleverd. Zij hebben alles kunnen volgen op internet, bovendien kennen zij de Eiffeltoren wel.
 
Nu staat de Eiffeltoren over het algemeen vrij stil. Erger wordt het als er dieren in het spel zijn. Ga maar eens walvissen spotten. Dit spotten betekent een boot vol mensen die wachten op het moment dat vlak voor hun boot een walvis hoog uit het water springt. Dat moment verwachten ze ook nog eens vast te leggen op de gevoelige chip. Echter, als er al een walvis wordt gespot dan heeft de kapitein opdracht om gepaste afstand te bewaren. Oftewel, dit is het ultieme moment waarop eindelijk de telelens gebruikt kan gaan worden. Is die 1600 euro toch niet voor niets uitgegeven! Lenzen worden gewisseld terwijl men de vaak prachtige omgeving ongemerkt langs zich heen laat gaan. Alle anticipatie komt tot uitbarsting als er eindelijk door iemand wordt uitgeschreeuwd ‘DAAAARR!’. Iedereen, met of zonder camera, rept zich naar de reling. In de verte is inderdaad vaag gespuit van water zichtbaar en iets wat door zou kunnen gaan voor een staart van de walvis. Het klikken begint. Men verdrukt elkaar om maar een foto van het watergesproei te maken. Niets of niemand wordt hierbij ontzien. Kijk niet vreemd op als er iemand over boord slaat tijdens deze worsteling. Eenmaal terug op de kade staat iedereen vervolgens enigszins teleurgesteld door de vele tientallen foto’s te bladeren waar de walvis net onder water is verdwenen of een mede toerist net zijn of haar hand voor de camera houdt. Of is dat toch een stukje staart? 
 
In het vervolg ga ik genieten van de tocht en koop na afloop ,in de onvermijdelijke souvenirshop, een ansichtkaart met daarop een walvis.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten