dinsdag 11 maart 2014

Trollen en lurkers

Er is in Nederland een behoorlijk grote groep mensen met te veel tijd. Het schrijven van reacties en commentaren op internet moet voor deze trollen een dagtaak zijn. Er hoeft maar een artikel te verschijnen en vijf minuten later barst het al van commentaren. De reacties komen vaak niet verder dan het spuwen van overtollig gal. Vooral de ‘roverheid’ heeft het zwaar te verduren. In reacties op berichten over de politie gaat het steevast over ‘zakkenvullers’ en ‘ga boeven vangen’. Politici kijken niet meer op van het feit dat ze tot ‘oplichters’ en ‘graaiers’ worden gebombardeerd. 
 
Nu zo goed als iedereen toegang heeft tot internet lijkt het verworden tot een nationale uitlaatklep. Tot mijn verbazing zijn de sites uitlaatklep.nl, stoomafblazen.nl en galspuwen.nl niet actief. Dit is aan de andere kant ook niet nodig want iedereen kan op bijna elke site zijn of haar ongenoegen uiten. Het lezen van de reacties kost mij vaak meer tijd dan het lezen van het artikel. Laat staan wat het aan tijd kost om ook nog eens reageren op de reeds geschreven reacties! Gelooft men nou echt dat er iemand op zit te wachten? Of dat er ook maar iemand zich iets aantrekt van de kritiek? Dit laatste zou nog het geval kunnen zijn als de reacties met argumenten gestaafd zou worden en niet vol taalfouten zaten. Toch maken deze twee aspecten het lezen van de reacties juist zo leuk voor een lurker als ik. Ik ben benieuwd wat de reacties zouden zijn op een artikel waarin het niveau van het taalonderwijs in Nederland wordt bekritiseerd. 
 
Er zitten vaak, onbedoelde, juweeltjes tussen de reacties. Een snelle blik op de site van de Telegraaf levert al snel de volgende resultaten: “de overheid plukt ons kaal om dit soort figuren een riant en protserig leven te laten lijden” of “deze partij is volkomen de weg kwijt en voor mij mogen ze op de rotonde links af slaan”. Vaak helpt hardop lezen om iets te begrijpen: “leuke film om te zien droge humer er in wel leuke karakters en hoe in werkelijk hijt kan gaan in leven als je een avond niks op tv is kan je wel die film kijken” (review van een film). Dit soort reacties zouden gebundeld moeten worden en gepubliceerd op één van de genoemde inactieve sites. 
 
De reacties en commentaren moeten gezien worden als een vorm van nationaal stoom afblazen. Hopelijk wordt met dit afblazen veel ellende in de reële wereld voorkomen. Dus alle reacties en meningen blijven welkom, of het nu gaat om de situatie op de Krim of over een schennispleger in de wijk. Gebrek aan verstand van zaken moet hierbij geen belemmering zijn. Ook te weinig tijd of gebrek aan taalkennis moet niemand ervan weerhouden zijn of haar mening op te schrijven. 
 
Maar wie ben ik? Een blog is wel de ultieme reactie op internet. Hopelijk zonder al te veel taalfouten en anders is dat weer een mooie aanleiding voor velen om in de spreekwoordelijke pen te klimmen.

2 opmerkingen:

  1. Ha, blogcollega! Ik ben doodsbenauwd voor trollen. Hoop dat ze mijn blog niet vinden. Gelukkig zijn er ook commentatoren die het beste met de blogger voor hebben. Zoals ik. Vooral doorgaan met deze leuke stukjes!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Bedankt, Benjamin. Ik ga zeker door. Misschien dat 'anti troll spray' helpt tegen nay-sayers en 'negative nancies'?!

      Verwijderen